Nampaknya Najib meletakkan BN dalam keadaan berisiko tinggi untuk kalah apabila beliau memilih untuk menampilkan muka baru sebanyak 82% di  Dun dan Parlimen pada PRU 13 ini..

bermakna ramailah orang lama parti tidak tersenarai kali ini...

Muka-muka baru yang menjadi calon BN kali ini merupakan satu "penciptaan legasi" Najib dan Rosmah dalam landskap politik UMNO dan BN di negara ini..
Dan kesannya adalah, penyokong-penyokong BN yang selama ini bekerja untuk calon pilihan mereka berasa kecewa dan marah apabila calon muka baru yang ntah dari mana dijadikan calon..

Hampir dua minggu lepas ahli UMNO Kangar seramai 4 buah bas datang ke Pejabat UMNO di PWTC bagi membantah pencalonan Fathul Bari,Ustaz Muda UMNO..

Hari ini penyokong BN dari DUN Kelana Jaya pula datang membantah pencalonan Tengku Riduan yang merupakan adik kepada Setiausaha Agung UMNO,Tengku Adnan Tengku Mansor..


Sekumpulan penyokong BN hari ini berhimpun di perkarangan bangunan ibu pejabat Umno dan "mengugut" tidak akan memberi sokongan kepada parti itu sekiranya calon pilihan mereka tidak terpilih bertanding dalam pilihan raya umum 5 Mei.

Kira-kira 30 penyokong BN dari DUN Kelana Jaya itu membantah pencalonan ahli jawatankuasa bahagian Tengku Riduan Tengku Mansor – adik kepada Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor sebagai calon.

Kumpulan berkenaan mengambil kesempatan untuk mengadakan perhimpunan tersebut ketika presiden parti Datuk Seri Najib Razak menyertai majlis menyerahkan watikah calon BN kepada pemimpin BN negeri di tingkat 8 bangunan tersebut.

Penyerahan watikah tersebut bermakna BN telahpun memuktamadkan senarai calon masing-masing dan kini perlu mempersiap jentera mereka.

Kumpulan berkenaan bagaimanapun berpandangan sebaliknya dan mahu DUN Seri Setia ditandingi pemimpin pilihan mereka – Datuk Halim Abdul Samad atau pembantunya Datuk Yahya Bujang.

Menurut mereka, dua individu berkenaan "sering turun padang dan mempunyai jasa" kepada penduduk di situ.

"Selama lima tahun kita kecewa, nak pakai baju Umno dan BN pun malu. Tapi Datuk Halim dan Datuk Yahya buat rasa kami nak pakai. Kami sama-sama mengumpul kekuatan, tiba-tiba orang lain ambil alih.

"Kami tak kenal dia. Penduduk tak kenal.  Dia tak pernah datang, tak pernah turun padang... Tak ada jasa," dakwa wakil kumpulan tersebut Norhaizal Ismail.

Mereka yang berhimpun di luar bangunan ini, juga membawa poster mendesak supaya calon pilihan mereka dilantik bertanding, dan menolak calon bukan pilihan mereka.

"Kami tak mahu keluar mengundi. Kami juga tak mahu masuk PKR," kata mereka pada perhimpunan tersebut.

Salah seorang peserta perhimpunan tersebut turut memberitahu Malaysiakini bahawa Tengku Riduan telah mengadakan pertemuan dengan ketua pusat mengundi di DUN tersebut malam tadi dan mengisytiharkan dirinya sebagai calon di DUN tersebut.

Mereka mendakwa pertemuan itu, yang diadakan di Kelab Golf Subang itu, telah mendahului keputusan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang akan membuat pengisytiharan calon BN hari ini.

"BN dan Umno boleh menang besar (di DUN itu) kalau betul calonnya," kata Abu Hanipah Zahari.

Mereka juga melaungkan bantahan bahawa mereka "bukan membantah BN tetapi membantah calon itu".

"Kami sayang Umno, kami sayang BN," kata salah seorang peserta.

DUN Seri Setia mempunyai 16 pusat daerah mengundi.


M/kini

P/S: tak payah buat bantahan depan PWTC semua tu..
tak payah juga boikot pilihanraya.. keluarlah mengundi kerana itu tanggungjawab kita semua..
tetapi jangan pangkah BN...
kita perlu halang "penciptaan legasi" Najib dan Rosmah di negara ini..