Rujukan Maklumat

PENYOKONG BN BUAT PROVOK JATUH MOTOR, DIBANTU UNIT AMAL

Thursday, 21 March 2013

VIDEO DIDEDAH - DUA PEGUAM DIRUJUK JAWATANKUASA SIASATAN!


Video pembongkaran salah laku dan penyelewengan keluarga Taib Mahmud yang didedahkan oleh Global Witness baru-baru ini telah menyebabkan dua peguam dirujuk kepada Jawatankuasa Siasatan oleh Persatuan Peguam Bela Sarawak (AAS)..


Video yang begitu jelas audio dan visualnya itu mendedahkan bagaimana kegiatan salah laku keluarga Taib Mahmud terhadap harta negara dilakukan selama ini..

Presidennya Khairil Azmi Mohd Hasbie berkata, AAS juga membuat laporan polis petang ini bagi membolehkan pihak berkuasa menyiasat kandungannya dan mengambil tindakan lanjut jika terdapat unsur jenayah.

Kedua-dua peguam itu akan disiasat kerana kemungkinan melakukan salah laku profesional bawah undang-undang dan peraturan profesyen guaman di negeri itu.
Jawatankuasa itu merupakan badan berkanun yang ditubuhkan pada 1988, yang mana anggotanya terdiri daripada peguam kanan yang dilantik hakim besar Sabah dan Sarawak.

Peguam itu Huang Lung Ong told sebelum ini mendakwa beliau diperangkap oleh organisasi aktivis antarabangsa itu dan perbualannya dengan lelaki 'pelaku' dalam video itu hanya "cakap-cakap kedai kopi".


The Malay Mail semalam melaporkan seorang lagi peguam Alvin Chong tidak dapat dihubungi untuk reaksi balasnya. Bagaimanapun di hujung video GM itu terdapat kenyataan daripada firma guamannya yang menafikan Chong bertindak sebagai jurucakap undang-undang kepada pihak terbabit.
2 comments:

  1. Kalau bagitu jelas sekali kenyataannya masih juga dikatakan cakap-cakap kedai kopi lebih baik jangan gunakan peguam untuk urusan guaman

    ReplyDelete
  2. pada papahomo,kalo nk wat video,wat yg mcm ni,guna video clear,high definition,mcm2 warna ada,suara clear..bru la org percya..buang je la video hitam putih ko tu..gune duit rasuah ko dpt dlu beli video yg tercnggih puny

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive