Rujukan Maklumat

PENYOKONG BN BUAT PROVOK JATUH MOTOR, DIBANTU UNIT AMAL

Saturday, 29 September 2012

PERUBAHAN - PENCAPAIAN 4 NEGERI PR ATASI ZAMAN PEMERINTAHAN BN


SHAH ALAM 29 SEPT : Empat negeri yang ditadbir Pakatan Rakyat(PR) membuktikan walau baru hanya empat tahun memerintah tetapi pencapaiannya sudah mengatasi lebih 50 tahun pemerintahan Umno-BN.

Perkara ini didedahkan dalam pembentangan khas kejayaan negeri-negeri PR ketika program Rapat Pimpinan Nasional PKR 2012 di sini.

Menteri Besar , Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim ketika membentangkan pencapaian Kerajaan Negeri berkata pencapaian ekonomi dalam keluaran dalam negara kasar (KDNK) bagi Selangor mencapai 23 peratus pada tahun 2010 daripada 22.1 peratus ketika tahun 2008.

Manakala nilai pelaburan, Selangor mencatatkan pelaburan sebanyak RM36 bilion sejak 2008 hingga 2012.

“Bagi pelaburan tempatan bagi tempoh itu sebanyak lebih RM14 bilion dan
pelaburan asing sebanyak RM21.9 bilion.

“Manakala sebanyak RM7bilion sehingga Julai 2012,” katanya.

HASIL NEGERI KEDAH MENINGKAT

Selain itu, Kedah mencatatkan kecemerlangan apabila meningkatkan hasil pembangunan negeri melalui hasil balak kepada RM80 juta bagi tahun 2011 daripada RM9 juta semasa pentadbiran Umno-BN.

“Pada tahun 2008, ia meningkat kepada RM35 juta ; 
2009 sebanyak RM38 juta; 
2010 sebanyak RM53 juta ; 
2011 sebanyak RM80 juta.

“Kita menyasarkan ia meningkat kepada lebih RM80 juta bagi tahun ini,” kata Exco Kerajaan Negeri Kedah, Amiruddin Hamzah.AGAMA ISLAM DIMARTABATKAN DI PULAU PINANG.

Bagi Pulau Pinang pula, kejayaan terbesar mereka ialah dalam program memartabatkan agama Islam.
Menurut Timbalan Ketua Menteri II, Dr P Ramasamy ia melibatkan peruntukkan sejumlah RM64 juta bagi tahun 2012 daripada RM12.5 juta pada tahun 2008.

“Peruntukkan itu melibatkan antaranya pembesaran tanah kubur, pembinaan Sekolah Agama Rakyat, surau dan masjid,” katanya.

 KELANTAN BERJAYA ATASI MISKIN TEGAR.

Manakala bagi negeri Kelantan, Exco Kerajaan Negeri, Datuk Husam Musa berkata negeri itu berjaya mengatasi masalah miskin tegar dengan mencatatkan 0.2 peratus lebih rendah di peringkat nasional pada tahun 2011.

Katanya, bermula 17.8 peratus pada tahun 2002, Kelantan berjaya mengurangkan masalah itu kepada 4.8 peratus pada tahun 2011 seterusnya meletakkan negeri itu ke tangga ke lima selepas Sabah, Sarawak, Terengganu dan Kedah.

“Walaupun kami sentiasa dipinggirkan sejak dahulu lagi tetapi kami berjaya membuktikan kami mampu melaksanakan pelbagai lagi agenda Kerajaan Negeri.

“Kita juga masih menunggu tunggakan royalti petroleum sebanyak RM10.4 bilion. Daripada tunggakan itu, pelbagai agenda dirangka untuk dibahagikan duit royalti itu kepada rakyat.

“Antaranya, menyelesaikan masalah miskin tegar dengan menyasarkan ke angka sifar menjelang 2015,” katanya.

4 comments:

 1. Terimakasih banyak atas informasi yang telah disampaikannya

  ReplyDelete
 2. Bermanfaat atas informasi yang telah disampaikannya

  ReplyDelete
 3. Bermanfaat atas informasi yang telah disampaikannya gan terimakasih banyak ya atas informasi yang telah disampaikanny

  ReplyDelete
 4. Saya ucapkan terimakasih banyak atas informasi 2 yang telah anda sampaikan nya kepada kami,, kami akan selalu menyimak informasi informasi yang anda sampaikan.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive