Rujukan Maklumat

PENYOKONG BN BUAT PROVOK JATUH MOTOR, DIBANTU UNIT AMAL

Tuesday, 25 September 2012

PENGERUSI PRO MAHASISWA DIPUKUL - PENGARUH BURUK UMNO


Nampaknya..
cara politik samseng UMNO terhadap Pakatan Rakyat telah pun mula menular di Universiti..
dan dah tentulah pihak yang meniru cara samseng UMNO tu adalah penyokong UMNO di peringkat Universiti..

Kalau diluar sini..
serangan ke atas ceramah,bas,kereta dan pejabat pemimpin Pakatan Rakyat dilakukan oleh pihak lawan kerana ramai pihak menjangkakan Pakatan Rakyat dijangka akan memenangi PRU13 nanti..

Di dalam Universiti pula..
Pro Mahasiswa,
Universiti Malaya (UM) dijangka  akan memenangi Pilihan Raya Kampus (PRK) kali ni..Pro Mahasiswa dijangka menewaskan Pro Aspirasi,
Pro Aspirasi adalah kumpulan yang ditaja UMNO..

Pengerusi Pro-Mahasiswa Universiti Malaya (UM), Edikoup Lakip Sediyanto (gambar) diserang sekitar pukul 4.00 pagi tadi oleh sekumpulan lelaki tidak dikenali berhampiran rumah sewa beliau di Petaling Jaya.

Menurut Edikoup, motosikal yang dipandunya pagi tadi di Seksyen 17 itu dihadang sebuah kereta, sebelum beliau diheret dari motosikal ke bahu jalan dan diserang.

 "Setelah itu, turun seorang yang berbadan besar menghayun topi keledar ke badan saya sehingga saya terjatuh dari motosikal.

"Setelah itu, mereka memukul saya, menghentak kepala saya dengan topi keledar sehinggalah saya dipukul, ditumbuk, diterajang di perut dan sebagainya.


"Setelah puas memukul saya mereka melarikan diri. Saya kesakitan di muka dan badan," laporan polisnya dipetik.


Beliau mendapatkan rawatan di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM).

Pengarah Biro Mahasiswa Angkatan Muda KEADILAN (AMK), Mohd Saifullah Mohd Zulikifli berkata, Pro-Aspirasi (Pro-A) yang ditaja Umno jelas berasa takut dan terdesak sehingga terpaksa bertindak di luar batas.

“Pro-A adalah bukti kumpulan Umno yang ada dalam kampus. Mereka amalkan politik ganas bila rasa tergugat, itu semua hasil didikan Umno,” katanya ketika dihubungi.

“Pro-A yang cenderung kepada Umno bukan saja ditaja dari segi wang ringgit, malah sistem pentadbiran universiti turut disabotaj. Jadi bayangkan, jika PRK pun mereka nak tipu apatah lagi pilihan raya umum?” kata Saifullah lagi.

Menurut Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Badrul Hisham Shaharin pula..
"budaya politik ganas seperti ini yang dianggap mempunyai persamaan dengan insiden membaling kasut ke dalam masjid dan cat yang didakwanya didalangi samseng Umno.."

Beliau yang lebih dikenali Chegu Bard berkata nyata kesal dengan insiden ini memandangkan mahasiswa merupakan aset masa depan negara.

“Jika kita perhatikan, situasi politik semasa dalam negara akan memberikan refleks kepada mahasiswa umumnya,” kata Badrul.

Memang benarlah UMNO ni pengaruh yang tak baik kepada remaja kita..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive