Rujukan Maklumat

PENYOKONG BN BUAT PROVOK JATUH MOTOR, DIBANTU UNIT AMAL

Sunday, 16 September 2012

ISU LANGAT 2 - BN MAHU BELANJA RM12 BILION vs PR HANYA MAHU BAIK PULIH RM225 JUTA


Sebab-sebab mengapa Kerajaan Selangor tidak mahu mengikut rancangan BN untuk membina Langat 2 adalah kerana Langat 2 sebenarnya tidak perlu...

PR tidak mahu melaksanakan projek yang bernilai RM12 bilion sedangkan yang diperlukan sebenarnya hanyalah baik pulih sistem rawatan air yang ada yang hanya memakan belanja RM225 juta...

RM12 bilion vs RM225 juta...

sangat besar bezanya di mata rakyat...

Ikuti penjelasan mengenai perkara ini....

Langat 2, Biadab TIdak Hormat Hak Negeri

Tindakan kerajaan Pusat hendak membina loji  Rawatan Air Langat 2 adalah tindakan biadab yang tidak menghormati hak negeri yang jelas terdapat di dalam Perlembagaan Persekutuan.   Tanah, air, hasil hutan, adalah hak negeri, ini satu pencerobohan.

Kenapa projek ini hendak diteruskan juga?
Bukankah kerajaan Selangor sudah membuktikan dengan fakta, Selangor sudah cukup air melalui kajian pasukan khas yang terdiri daripada pakar.

Masalah yang berlaku ialah kegagalan Syabas merawat air dan mengurangkan masalah kebocoran  ‘non revenue water’  daripada 30 peratus kepada 15 peratus sehingga tidak sampai kepada pengguna.

Kerajaan Selangor yang pro rakyat tidak mahu membazir wang rakyat sebanyak RM12 bilion untuk Langat 2, sedangkan jika masalah ini diselesaikan dengan baik hanya memerlukan RM225 juta sahaja dengan membaik pulih pasarana yang sedia ada.

Sebelum ini pun pemimpin Kerajaan BN yang tidak boleh menerima kekalahan di peringkat negeri telah menubuhkan pejabat Persekutuan untuk memastikan jerong-jerong BN tidak kelaparan di negeri Pakatan Rakyat.

Ini semua membazir jutaan ringgit setiap bulan semata-mata untuk memenuhi nafsu serakah mereka. Semua maklum bagaimana kerajaan pusat mengarahkan agensi pusat jangan bagi kerjasama dengan kerajaan PR. Royalti di Kelantan  dirompak.

Pembinaan Loji Langat 2 satu perkara yang tidak boleh diterima oleh kerajaan yang bertamaddun tanpa restu daripada kerajaan negeri.  Ini adalah undang-undang rimba.

Perbadanan Aset Air Berhad telah menjual 15 naskhah dokumen tender dengan harga RM10,000 satu, walaupun tanpa restu kerajaan negeri. Jika berlaku masalah nanti ketika hendak masuk ke tapak projek yang dikuasai oleh pihak berkuasa negeri maka mereka akan menuduh kerajaan negeri kianat kepada rakyat. Pada hal kerajaan pusat yang ceroboh hak negeri.

Pemimpin BN jangan marah kalau rakyat melanggar undang-undang kerana gurunya ialah Umno. Umno belajarlah jadi orang kalah, hormatlah undang-undang.


Ustaz Idris Ahmad

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive