Rujukan Maklumat

PENYOKONG BN BUAT PROVOK JATUH MOTOR, DIBANTU UNIT AMAL

Thursday, 28 June 2012

GERAN SELANGORKU - SELANGOR MENJAWAB DAN MINTA MD ZAIN PULA MENJAWAB HASIL PERUNTUKAN RM2.71 BILION


Apabila Kerajaan Negeri Selangor membentangkan peruntukan Geran Selangorku sebanyak RM300 juta untuk pembangunan kecil dan sederhana seperti membaiki longkang dan menurap jalan..
UMNO mula berasa bimbang...

Ini kerana UMNO sentiasa cuba menghadkan peruntukan kepada Kerajaan Negeri bagi menggagalkan pembangunan yang cuba dilaksanakan oleh kerajaan negeri..

Jadi bila Kerajaan Negeri boleh menyediakan peruntukan RM300 juta melalui hasil negeri tanpa melibatkan Kerajaan
Pusat, UMNO Selangor mula berasa "tidak selesa" dan mereka mulalah memainkan pelbagai persoalan mengenai punca "dana Geran Selangorku"..

Melalui Setiausaha Politik MB...
Selangor memberikan penjelasan...

GERAN SELANGORKU DIURUS SECARA TELUS

Kerajaan Negeri Selangor tidak pernah berselindung tentang punca dana Geran Selangorku berjumlah RM300 juta  yang diperuntukkan untuk dimanfaatkan terus kepada rakyat melalui rancangan pembangunan dan sahsiah diri.

Sejak dari awal pengumuman Geran Selangorku yakni ketika membentangkan Belanjawan 2012 tahun lepas, Menteri Besar telah menyatakan dengan jelas bahawa geran ini berasaskan sumbangan GLC negeri serta keuntungan operasi MBI yang berjaya mendapatkan hutang-hutang lapuk daripada syarikat Talam Corporation serta penstrukturan semula Canal City.

Jika dahulu keuntungan hanya dimanfaatkan oleh rakan kongsi usaha sama yang berat sebelah serta para kroni Barisan Nasional, kali ini habuan kita agihkan terus kepada semua rakyat Selangor.

Menteri Besar telah pun menerangkan secara terperinci mengenai perkara ini di dalam sidang Dewan Negeri Selangor (DNS) pada November 2011. 

Malah,  Perbadanan Menteri Besar (MBI) dan Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB) juga telah mengadakan pameran di lobi DNS kerana masih ada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) yang kurang faham proses pengambilalihan hutang TALAM dan penstrukturan Canal City.

Koordinator BN Selangor, Datuk Seri Ir Mohd Zin Mohamed mungkin gagal mendapat maklumat mengenai Geran Selangorku kerana sebahagian besar ADUN BN tidak hadir ketika penjelasan yang dibuat oleh Menteri Besar berasa malu untuk menjenguk ke pameran yang diadakan.

Perlu dinyatakan sekali lagi di sini bahawa Geran Selangorku diterajui oleh Jawatankuasa Pemandu yang dipengerusikan Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor. 

Jawatankuasa ini dianggotai Ketua Pentadbir Perbadanan Menteri Besar (MBI), Jurutera dan Jurunilai dari Jabatan Kerja Raya, Pegawai Unit Perancang Ekonomi Negeri, akauntan dan jurutera bebas yang di lantik oleh Menteri Besar.

Kesemua projek yang dikemukakan kepada Jawatankuasa ini kemudiannya diunjurkan oleh ADUN, Pejabat Tanah dan Daerah (PTD), Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK).

Dakwaan Mohd Zin bahawa Menteri Besar mempunyai kuasa mutlak untuk menentukan peruntukan adalah tidak benar. 

Menteri Besar tidak campur tangan dalam menentukan pemberian peruntukan dan projek kerana tender terbuka diuruskan oleh pihak berkuasa tempatan serta pejabat tanah dan daerah.

Dasar Kerajaan Negeri berbeza dengan Kerajaan Pusat yang mencipta hutang semata-mata untuk meraih sokongan rakyat. 

Walaupun kita telah mengagihkan lebih RM700 juta kepada rakyat menerusi program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES), simpanan rezab kita meningkat kepada RM1.9 billion.

Menerusi Geran Selangorku, kita telah meluluskan sebanyak 362 projek yang berupa pembangunan kecil dan sederhana seperti membaiki longkang, menurap jalan dan membina jejantas seluruh Selangor termasuk di kawasan DUN BN. 

Kita mempunyai maklumat terperinci mengenai projek-projek ini dan telah pun memberi laporan perkembangan kepada media.

Semua data, butiran projek serta tatacara Geran Selangorku ini dilaksanakan terbuka untuk semakan di Pejabat MBI. 

Md Zin atau mana-mana ahli UMNO yang masih gagal memahaminya boleh melakukan lawatan ke MBI dan penerangan khusus boleh disediakan. 

Pada masa yang sama, kalau benar ketelusan yang mahu diutamakan saya mencabar Ahli Parlimen dan ADUN BN untuk mendedahkan butiran perbelanjaan peruntukan sejumlah RM2.71 billion yang peruntukkan oleh Kerajaan Pusat kepada UMNO Selangor yang mana peruntukan tersebut tidak melibatkan Kerajaan Negeri. 

Rakyat Selangor mahu tahu bagaimana wang sebesar itu dibelanjakan, apa projeknya, dimana dan berapa kos sebenar.

FAEKAH HUSIN
SETIAUSAHA POLITIK KPD DATO MENTERI BESAR

4 comments:

 1. As salam. Mohon buat pautan blog:
  suasanapolitikmalaysia.blogspot.com

  Terima kasih.

  ReplyDelete
 2. SELAMAT MALAYSIA
  Ketua Pemuda Gombak MCA Yip Jiun Hann
  “U” Punya Bapa YIP KUM FOOK(MCA GOMBAK) melakukan hal jahat, tipu wang orang, tipu WANITA, merosakan keluarga orang lain, makan duit Tokong………….telah membangkitkan orang ramai naik marah.
  “U” sepatut menasihat Bapa berkelakuan baik tetapi dengan dukacita sebaliknya “U” membangkitkan nama pemimpin Negara kita PM Najib Tun Razak dan Ketua MCA Dr chua Soi Lek pun bersama kelakuan mengapa orangramai tidak menyoalkan?
  “U” memang kurang ajar, sebagai seorang ketua pemimpin Pemuda MCA Gombak sepatutnya menjunjung pemimpin dan hormat Negara, bukan membusukan pemimpin dan menburokkan nama kebaikan Malaysia.
  Sekiranya “U” tak suka Negara Malaysia, lebih baik “U” dan Bapa “U” keluar Negera ini.
  Kita harap pemimpin kita mengambil tindakan kepada dia. Supaya nama kebaikan Malaysia dapat di pertahankan.
  Sekian, Terima Kasih.
  YANG BENAR,
  RAKYAT YANG SAYANGI MALAYSIA
  GOMBAK, SELANGOR

  SAVE MALAYSIA
  MCA Youth chief Gombak Yip Jiun Hann
  "U" Your father YIP KUM FOOK(MCA GOMBAK) do evil, cheated money, deceit WOMEN, family confuses others, eat Temple money ............. Temple crowd are very angry.
  "U" should advise your father to do good things but with sadly "U" try to put bad name of our PM Najib Tun Razak and MCA chief Dr Chua Soi Lek , why people did not question it?
  "U" was rude, as head of MCA Youth leader should honour and respect our leaders, not try to destroy our leaders and make bad name of Malaysia.
  If "U" does not like Malaysia, the better "U" and your father can out of this Country.
  We expect our leaders to take action on him. So that the good name of Malaysia can be defended.

  Thank you,
  THE TRULY,
  People Who Love Malaysia
  Gombak

  ReplyDelete
 3. 请远离马华党员 叶金福!

  敬爱的马华公会中央领导層,
  现在世界各先进国都盡力保存佛教的文化和保护佛教的僧侶,但马华公会鹅唛區会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook, MCA Gombak Chairman) 却反其道而行, 帶一般流垊到佛教埾地(SAMNAK SAMBODHI THAI BUDDHIST TEMPLE, NO: 19 JALAN 38 TAMAN DESA JAYA KEPONG 52100 KUALA LUMPUR, MALAYSIA)試圄摧毁佛教文化, 挑衅和打架, 并电招警方人員要扣留佛寺沙彌, 这种不按佛教條规, 軽视佛教精神的行动, 对世界佛教信徒实有侮辱之举, 的确令人不敢恭维.

  除此之马华公会鹅唛區会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook, MCA Gombak)也利用杖势, 連众人朝拜的印度廟TAMAN DAYA, KEPONG, KUALA LUMPUR 放火燒毁把土地佔为已有, 马华公会鹅唛區会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook, MCA Gombak Chairman)这种冒犯宗教的不良行为, 已引起廣大的大马人民愤怒而不满, 所以, 在耒屇的大选, 希望马华公会的中央领神, 能深明大義, 对此娄党员, 最好疏薳距离, 以免影响选票, 造成马华公会大大的败北, 遗恨江山此致, 并祝安康, 工作快乐.

  Sponsors by Lawrence Tan Subang.....

  ReplyDelete
 4. VEN. ASHIN INDAKA (MYANMAR MONK) TO BE A MILLIONAIRE
  Ven. Dr. Ashin Indaka (Myanmar Buddhist Monk) or who is cheated devotee money about who want to become a monk; it is needed to pay RM400 per person. Each year more than 100 people become monks on Chinese New Year (Rm400 X 100people=Rm40, 000.00), then he spends 5 years in Malaysia (Rm40000.00 x 6 years=Rm240000.00) and total another income (donation) about Million MR (Malaysia Ringgit). This is news by MEMBERS OF SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE (No: 19 Jalan 38 Taman Desa Jaya, Kepong 52100 Kuala Lumpur, Malaysia)

  VEN. ASHIN INDAKA (SAMI MYANMAR) UNTUK MENJADI JUTAWAN
  Ven. Dr Ashin Indaka (Sami Buddha dari Myanmar) atau yang adalah hamba ditipu tentang wang yang mahu menjadi sami, ia diperlukan untuk membayar RM400 setiap orang. Setiap tahun lebih daripada 100 orang menjadi sami di Tahun Baru Cina (RM400 X 100people = RM40, 000.00), maka beliau menghabiskan 5 tahun di Malaysia (Rm40000.00 x 6 tahun = Rm240000.00) dan jumlah pendapatan lain (derma) tentang Juta MR (Ringgit Malaysia). Ini adalah berita oleh AHLI SAMNAK SAMBODHI TOKONG BUDDHA (No: 19 Jalan 38 Taman Desa Jaya, Kepong 52100 Kuala Lumpur, Malaysia)

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive