Rujukan Maklumat

PENYOKONG BN BUAT PROVOK JATUH MOTOR, DIBANTU UNIT AMAL

Tuesday, 5 June 2012

BATAL ALAM FLORA JIMATKAN RM100 JUTA,WANG DIGUNAKAN UNTUK BERI DISKAUN 25% CUKAI PINTU KOS RENDAH


Pada hujung tahun lepas...
Kerajaan Selangor telah membatalkan perkhidmatan syarikat pelupusan sampah Alam Flora..
semua tahu dibelakang Alam Flora ini ada orang kuat UMNO Selangor...

Jadi bila Alam Flora ditamatkan perkhidmatannya maka melompatlah orang-orang UMNO Selangor..
tu yang sampai kroni-kroni mereka yang merupakan kontraktor lama yang setia dibawah Alam Flora tu boikot angkat sampah di Selangor tu...

Selepas bulan March 2012..
masalah sampah di selangor tiada lagi sebab semua kontraktor baru sudah dilantik..
adalah sesekali masalah timbul akibat daripada unsur sabotaj...

Sabotaj macam mana..?
contohnya... 
pukul 10 malam tadi tempat tu tak ada sampah...
tiba-tiba selepas subuhesok,sampah berlonggok seakan-akan satu lori sampah besar telah menurunkan sampah ditempat tersebut...

Perkara ni ramai yang tahu dan ramai juga yang mengalaminya,termasuklah aku sendiri...

Berbalik kepada  isu Alam Flora tadi..
wang yang dapat dijimatkan apabila pengurusan sampah ini diberikan tanggungjawabnya kepada PBT yang melantik secara terus syarikat-syarikat pelupusan sampah (tidak lagi melalui alam flora) adalah berjumlah RM100 juta dalam tempoh Ogos 2011 sehingga kini... 
tidak sampai setahun pun...

Menurut Menteri Besar Selangor,Khalid Ibrahim, 
“Daripada kajian UPEN (Unit Perancang Ekonomi Negeri), kita dapat mengurangkan kos pentadbiran dan pengurusan sampah.

“Jadi, saya akan bentangkan satu kertas yang mana penjimatan yang kita buat hampir RM100 juta dari perbelanjaan sebelumnya di antara RM350 juta hingga RM400 juta.

“Kesan penstrukturan semula dapat kita lihat hasilnya, kos semakin berkurangan dari sebulan ke sebulan,” ujar beliau.

Hasil wang penjimatan dapat diberi kepada rakyat melalui diskaun cukai pintu 25%

Dengan penjimatan yang sebegitu banyak..
wang tersebut akan disalurkan semula kepada rakyat Selangor yang memiliki dan menetap sendiri di rumah kos rendah melalui potongan cukai pintu sebanyak 25%...

Maka dapatlah kita lihat kitaran pengurusan kebajikan di sini...
 • batal khidmat Alam Flora => jimat wang rakyat  => beri semula kepada rakyat.
Bagi aku...
untuk dapat kebajikan yang sebegini , kita perlu sabar ketika melalui waktu-waktu sukar..

Memang aku akui,dalam tempoh 2 ke 3 bulan apabila ada kontraktor lama yang setia dengan Alam Flora memboikot angkat sampah di kawasan mereka, ramai yang mengeluh dan bising...

Tapi kita kena faham...
kita cuba mengubah sesuatu yang buruk kepada yang lebih baik...
dan dalam jangkamasa tertentu,sudah tentulah masalah akan wujud lebih-lebih lagi apabila ada sikap boikot memboikot berlaku...

Apa pun tahniah buat kerajaan negeri Selangor...
kerana setiap sesuatu yang dilakukan selalunya menjurus kepada kepentingan kebajikan rakyat jelata...

Kini..
masalah sampah selesai..
wang pun dapat dijimatkan...

1 comment:

 1. Alam Flora Ambil Alih Urusan Sisa Pepejal Di Kelantan - Berita Semasa

  KOTA BAHARU: Alam Flora Sdn Bhd diberi tanggungjawab menguruskan sisa pepejal di Kelantan berikutan kerajaan negeri itu menerima pakai pelaksanaan Akta 672, Akta Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam 2007.

  Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Kesihatan dan Alam Sekitar Negeri Datuk Abdul Fattah Mahmood berkata syarikat itu akan mengambil alih pengurusan sisa pepejal yang sebelum ini dilakukan pihak berkuasa tempatan (PBT).

  "Alam Flora akan mengambil alih semua pengurusan berkaitan kutipan sampah dan pembersihan awam di kawasan yang telah dipersetujui bersama dengan pihak berkuasa tempatan di negeri ini," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kelantan (Exco) di Kompleks Kota Darul Naim di sini, pada Rabu.

  Abdul Fattah berkata peringkat pertama pelaksanaan akan melibatkan kawasan di bawah Majlis Perbandaran Kota Baharu-Bandar Raya Islam (MPKB-BRI) dan Bachok.

  Berdasarkan kajian dan keperluan semasa, syarikat berkenaan memerlukan lebih 800 kakitangan dalam pengurusan sisa pepejal di Kelantan dan dengan perkembangan itu, Syarikat Alam Flora dijangka menggaji lebih ramai petugas kerana kakitangan MPKB-BRI kini, hanya 500 orang, katanya.

  Abdul Fattah berkata bagaimanapun Syarikat Alam Flora akan memberi pilihan kepada kakitangan MPKB-BRI sama ada mereka mahu kekal bersama majlis perbandaran itu atau berkerja dengan syarikat berkenaan.

  "Mengikut perbincangan awal, Alam Flora akan memulakan kerja-kerja pengurusan sisa pepejal seminggu sebelum Aidilfitri hujung bulan ini.

  "Bagaimanapun berikutan peningkatan jumlah sisa pepejal tiga kali ganda sejak tiga hari lalu, kerajaan negeri akan berbincang dengan syarikat itu untuk memulakan kerja lebih awal," katanya.

  Sementara itu, kerajaan negeri turut bersetuju untuk meluluskan permohonan MPKB-BRI bagi membina sebuah masjid baharu bernilai RM5.5 juta di tapak seluas 0.72 hektar berhampiran Terminal Bas Lembah Sireh di sini.

  Pembinaan masjid terbabit yang boleh menampung lebih 1,000 jemaah pada satu masa adalah bagi memenuhi keperluan di kawasan itu, katanya.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive