Rujukan Maklumat

PENYOKONG BN BUAT PROVOK JATUH MOTOR, DIBANTU UNIT AMAL

Wednesday, 6 June 2012

AGEN BN - PTPTN DENDAM DENGAN PAKATAN RAKYAT,PELAJAR BARU UNISEL JADI MANGSA


Memang telah dapat kita sah kan bahawa PTPTN menjadi alat kepada UMNO/BN...
berita PTPTN menggantungkan pinjaman PTPTN kepada pelajar UNISEL.Selangor memang mengejutkan rakyat Malaysia...

KIta memang sedar cara politik BN selama ini..
tetapi kita tidak tahu yang mereka sanggup bertindak sebodoh ini..
kerana dendam,pelajar muda yang jadi mangsa...

Pakatan Rakyat sememangnya mahukan pelajar di negara kita ini terutamanya yang miskin supaya belajar secara percuma di IPTA..
tetapi itu hanya berlaku jika Pakatan Rakyat mentadbir di peringkat pusat..
kerana segala kemudahan perlaksanaan terletak du peringkat
pusat...

Tetapi tindakan PTPTN yang memulaukan pinjaman pelajar yang menyambung pengajian mereka di UNISEL memang satu tindakan yang bodoh dan kebudak-budakan...

Desakan AMK :

PTPTN Didesak Jangan 'Amalkan Diskriminasi Terhadap Mahasiswa UNISEL !

Angkatan Muda Keadilan Malaysia (AMK) menyelar tindakan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang bertindak menggantung sebarang permohonan pelajar Universiti Selangor (Unisel) untuk mendapatkan pembiayaan pengajian mereka.

Ini dimaklumkan kepada mahasiswa-mahasiswi IPT berkenaan sewaktu taklimat oleh Pengurusan IPT yang diadakan minggu ini sempena pembukaan semester baharu dan pengambilan baharu mahasiswa ke IPT berkenaan.Tindakan ini, menunjukkan bagaimana PTPTN telah menjadi ejen politik Umno-BN melalui cengkaman Kementerian Pengajian Tinggi untuk menekan IPTS khususnya yang beroperasi di Negeri-negeri Pakatan Rakyat, dalam konteks ini di Selangor.

Ini tidak mengejutkan sementelahan sebelum ini juga, Umno-lah yang galak mengasak Kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor untuk membiayai pengajian mahasiswa/i khususnya di Unisel dan KUIS. 

Berikutan ketegasan PR menolak diskriminasi dan cengkaman hutang PTPTN ke atas mahasiswa/i, kini mereka dijadikan mangsa dengan penafian permohonan ini.
Harus ditegaskan bahawa penjelasan telah diberikan malah diperincikan oleh Pengarah Strategi KEADILAN sewaktu berdebat dengan Ketua Pemuda Umno baru-baru ini berhubung isu konsesi melampau melibatkan pembinaan dan pengurusan Unisel dan KUIS yang menyebabkan Kerajaan Negeri terpaksa menanggung kos melebihi yang sewajarnya.

Sungguhpun begitu, dalam Dialog AMK bersama Menteri Besar Selangor baru-baru ini, YAB Dato' Menteri Besar telah membayangkan kebarangkalian PTPTN menghentikan pembiayaan kepada mahasiswa/i Unisel dan KUIS akan berlaku. 

Dan AMK telah mencadangkan agar bagi kes sebegini, Kerajaan Negeri Selangor boleh menyusun pelan tindakan untuk menanggung kos pengajian mahasiswa/i yang baharu mendaftar di Unisel dan KUIS.

Justeru, AMK melihat wujud kewajaran mendesak untuk Kerajaan Negeri Selangor mempertimbangkan opsyen menanggung kos pengajian tersebut.

Buat PTPTN, 'sekalung tahniah' kerana berjaya mengesahkan bahawa mereka 'secara rasmi' telah menjadi ejen Umno untuk melaksanakan politik dendam Umno kepada PR.  
Tentunya tindakan ini menzahirkan satu lagi 'amalan diskriminasi kepada negeri Selangor.

AMK menyarankan agar PTPTN meneruskan agenda membalas dendam sebegini, kerana ini secara relatifnya memudahkan tugas PR untuk terus meyakinkan rakyat bahawa pemansuhan PTPTN adalah sesuatu yang relevan dan harus dilakukan, melalui kuasa undi di dalam PRU-13 akan datang !


Shamsul Iskandar Mohd Akin
Ketua
Angkatan Muda Keadilan Malaysia

Lianglahad :- inilah sebabnya kita kena tukar kerajaan di peringkat pusat,kalau sekadar negeri,BN akan mainkan kita dengan sikap kebudak-budakan mereka...


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive