Rujukan Maklumat

PENYOKONG BN BUAT PROVOK JATUH MOTOR, DIBANTU UNIT AMAL

Friday, 18 May 2012

NAJIB PAKAI RANTAI - LELAKI MEMAKAI PERHIASAN WANITA ADALAH DILAKNAT!!!


Sewaktu isu Najib pakai rantai hangat diperkatakan di media baru,aku tak ada buat apa-apa post pun..
bagi aku orang lain dah post dan beserta dengan gambar yang sangat jelas menunjukkan rantai leher Najib tu sudahlah...
waktu tu aku beranggapan sebagai manusia yang beragama Islam sudah tentulah semuanya tahu apa hukumnya lelaki pakai rantai ini...

Tetapi bila aku tengok dalam forum-forum politik tadi...
aku lihat masih ramai yang kurang faham hukum sebenarnya memakai rantai ini...

ada berbagai-bagai tafsiran mengikut citarasa mereka sendiri...

Oklah..
aku bagi beberapa contoh komen di dalam forum-forum tersebut..
  • Mungkin rantai suasa..........tak salah lelaki pakai 
  •  hukumnya PM Najib wajib bayar zakat emas 
  •  My question, adakah rantai yang najib pakai adalah rantai yang diperbuat dari emas tulen atau rantai yang diwarnakan emas?
  •  u sure rantai emas?
  •  if gold... harroooom 
Kalau kita lihat...
rata-rata mereka beranggapan selagi lelaki tidak memakai rantai emas,mereka akan anggap itu tidak mengapa...
bagi mereka tidak haram...
yang haram mengikut pengetahuan mereka adalah hanya jika lelaki memakai rantai emas...


Sebenarnya...
isu nya adalah HARAM jika lelaki memakai perhiasan perempuan..

Dan rantai ini adalah perhiasan perempuan,rantai bukanlah barang perhiasan bagi lelaki dan adalah haram bagi lelaki memakainya...
jika pakai juga seolah-olah kita menanggung dosa memakai rantai sepanjang masa..

Ada banyak hadith yang melarang perbuatan yang dilaknat ini sebenarnya...

hadith Nabi SAW. dari Ibn 'Abbas ra :

لَعَنَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ الْمُتَشَبِّهِينَ مِنْ الرِّجَالِ بِالنِّسَاءِ وَالْمُتَشَبِّهَاتِ مِنْ النِّسَاءِ بِالرِّجَالِ
"Rasulullah saw melaknat lelaki yang menjadikan diri mereka kelihatan seperti wanita dan wanita menyerupai lelaki" 
- [Hadith riwayat al-Bukhaari]

Fahami isu disini ok...
bukan jenis rantai...
bukan emas atau suasa,etapi adalah pemakaian perhiasan wanita...
lelaki yang memakai perhiasan wanita adalah dilaknat!!...

lihat hadith ini pula..

 Abu Hurairah ra berkata :

لَعَنَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ الرَّجُلَ يَلْبَسُ لِبْسَةَ الْمَرْأَةِ وَالْمَرْأَةَ تَلْبَسُ لِبْسَةَ الرَّجُلِ
"Rasulullah saw melaknat lelaki yang memakai pakaian wanita dan wanita memakai pakaian lelaki" 
- [Hadith riwayat Abu Daud].

Nak lebih faham tengok video ceramah ini...


Janganlah kita memilih pemimpin yang sebegini...
isteri melanggar perintah Allah pun tidak dapat dididik dan dipimpin ke arah kebaikan
bagaimana pula hendak memimpin negara ke arah yang dituntut oleh Islam...??


"Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. " (surah An Nur ayat 31)

4 comments:

  1. Sultan pon ada pakai rantai.... :(

    ReplyDelete
  2. Kepada Saudara-saudara dan Saudari-saudari yang hormati sekian,
    Bahawa saya, peguam Yip Jiun Hann, Pemuda MCA Gombak seorang anak Yip Kum Fook ingin bertanya mengapa orang ramai begitu dengki bapa saya beristeri lebih dari tiga? Ini sebuah Negeri demokrasi, dia mahu sepuluh isteri pun hak dia sendiri, sekiranya dia bolih bertanggujawab.

    Demi Islam pun bolih berkahwin lebih daripada empat perempuan. Saya harap orang ramai berfaham dan jangan bodoh.

    Kalau semua mahu cabar demokrasi dan hak asasi, orang ramai bolih bertanya pada YB Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak and Pengurusi MCA Malaysia Datuk Dr. Chua Soi Lek, kerana memperbuatan mereka sama dengan bapa saya.
    Yang benar

    Pemuda MCA Gombak
    Sdr. Yip Jiun Hann

    http://margeemar.blogspot.com/2012/06/malaysia-between-les-majeste-treason.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu hak mereka,kita cegah mereka meneliti perangai mereka.yang salaah kita betulkan,yang correct kita teruskan.hidup bersama ganjaran baik atau buruk itu hak mereka.

      Delete
  3. ta patut jd pemimpin..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive