Rujukan Maklumat

PENYOKONG BN BUAT PROVOK JATUH MOTOR, DIBANTU UNIT AMAL

Friday, 4 May 2012

"KALAU AKU BUNUH KAU TAK SIAPA TAHU TAU!!" KATA ANGGOTA POLIS PADA CHEGU BARD.


Semasa Bersih 3.0...
Chegubard sama seperti kebanyakan pejuang Bersih 3.0 yang lain,beliau tidak terkecuali dari menerima serangan dan tindakan ganas pihak polis yang menangkap dan memukul beliau bertalu-talu...
 
Tidak cukup dengan itu ada juga yang mengcukan pistol ke araah beliau malah ada juga yang dengan selamba mengeluarkan satu kenyataan ugutan bunuh terhadap Chegubard...
 
Semua itu dilaporkan oleh Chegubard di dalam satu laporan polis beliau di balai polis Dang Wangi baru-baru ini....
 

Balai           : Balai Polis Jln Dang Wangi / K.Lumpur
No. Report : Dang Wangi / 017106 / 12
Tarikh         : 30 April 2012 / 1719 PM
Pada 28 April 2012, lebih kurang jam 7 petang berdekatan Masjid India Kuala Lumpur ketika saya dan seorang kawan saya SANI MD SHAH melihat beberapa anggota polis beruniform tanpa tanda nama seolah merusuh merosakkan beberapa gerai – gerai penjaja di kawasan hadapan Masjid India, tiba – tiba saya dikerumun oleh sekumpulan anggota polis (lebih 15 orang beruniform beruniform) terus memukul, menumbuk, menendang saya dan kawan saya berkali kali. 
 
Saya turut dipukul dengan objek tumpul.  Dalam keadaan lemah saya dibawa berjalan kaki dari kawasan Masjid India ke Dataran Merdeka berjalan kaki. Melalui Jalan Tunku Abdul Rahman. Sepanjang perjalanan ramai lagi anggota polis berlari datang memukul saya. 

Sampai di Dataran Merdeka anggota polis yang membawa saya terus menjerit “Woi, ni ha chegubard orang kuat Anwar bontot !”

Serentak dengan itu saya terus dikerumun berpuluh – puluh anggota polis (semuanya berunifrom) memukul dengan perbagai gaya saya muntah, darah keluar dari telinga, luka di kepala, hidung dan mulut. 
 
Saya jatuh terus dipijak dan disepak. 
Saya diangkat, saya merayu meminta belas kasihan, namun ketika itu seorang anggota polis terus melompat dan menendang dada saya. Rayuan saya sia - sia kerana saya hanya merayu kepada manusia yang hatinya telah bertukar menjadi binatang. 
 
Saya rebah ketika itu ada yang menjerit rampas telefon dia. 
Saya cuba rebahkan badan mengiring ke kiri kerana telefon bimbit saya di poket kiri. Ada polis seluk poket kanan saya dan mengeluarkan sesuatu dan menunjukkan kepada kawanya sambil bersorak. 
Di mana saya sedar kemudianya wang tunai kira – kira lebih RM 200 di poket kanan telah hilang.

Anggota polis ada yang menghina dengan perkataan lucah (seperti mak kau ni pelacur), maki hamun bersifat permusuhan kaum dan agama (seperti kau ni hamba keling, kau pun pergilah sembah patung macam keling).  
 
Malah saya turut di ugut bunuh dengan menyatakan kalau berani buatlah report panggil media, jangan harap kami akan kena tindakan tetapi kau yang akan kena pijak sampai mampus. 
Saya juga diludah.
Ada juga anggota polis yang sebut “kau bunuh polis ya…kalau aku bunuh kau tak siapa tahu tau”

Sampai di hujung padang dataran Merdeka saya dimasukkan ke dalam trak bersama kawan saya dan dalam trak ada 13 orang lagi. Trak tertutup dengan ruang udara amat terhad amat panas, dalam keadaan berhimpit, kesakitan dan luka kami dibiarkan. 
30 minit terbiar di Dataran sebelum trak berjalan, hampir sejam perjalanan dan 
30 minit terus dibiar bila tiba di destinasi (Pulapol).

Di Pulapol saya mohon untuk membuat laporan polis tetapi anggota polis cuma suruh saya tunggu. Saya tolak untuk dapat rawatan dalam tahanan. Tidak ada sebarang kenyataan diambil saya hanya diminta serahkan MyKad dan gambar saya dirakamkan. 
 
Hanya dibebaskan sekitar 2.30 pagi dipaksa menaiki bas dan turun dipintu belakang Pulapol. Saya terus dikejarkan oleh teman – teman yang menanti diluar untuk mendapatkan rawatan di HUKM.

Saya mohon satu siasatan dan tindakan wajar diambil. Jelas sejak dari awal perhimpunan sebelum apa – apa berlaku polis sudah tidak memakai tanda nama ? 
Maknanya mereka sudah merancang untuk mengganas dari awal ? Adakah semua ini dirancang oleh pihak atasan ?

Saya tegaskan walaupun dipukul  dan dihina teruk saya tidak menyalahkan anggota polis. Polis juga mangsa seperti rakyat lain. 
 
Polis telah diperbodohkan oleh Umno dan barisan nasional. Pertama sekali bayangkan jika Dataran Merdeka dibuka, semua akan berlansung aman. Polis telah dipergunakan oleh Najib yang penuh ketakutan dengan bayang – bayang sendiri kerana pilihanraya terlalu hampir tetapi dia sedar kebencian rakyat terhadapnya pula tidak berkurangan. 
 
Keduanya kalau ada pun kesalahan,  ada beberapa peserta demonstrasi  tolak halangan polis kerana termakan provokasi tetapi kami tetap tidak langgar perintah mahkamah iaitu kami tidak memijak padang Dataran Merdeka. 
 
Namun tolakan terhadap halangan polis itu yang kemudian jelas semua berundur tidak sama sekali menghalalkan rakyat dipukul, cubaan polis menggunakan kenderaan melanggar demonstran di kawasan yang ternyata jauh dari kawasan perintah mahkamah. 
 
 Saya melihat sendiri kejadian sekumpulan anggota polis sekitar sejam setengah sebelum saya ditahan saya berada di hadapan Hotel Quality Jalan Raja Laut, bagaimana sekumpulan anggota polis bermotorsikal dan berkereta (termasuk MPV) memandu laju cuba melanggar demonstran dan berhenti serentak mengejar demonstran lalu menarik beberapa yang berjaya ditangkap untuk dibelasah di tengah - tengah kumpulan mereka. 
 
Saya yang kebetulan ada di situ bersama beberapa anak muda menegur seorang anggota polis yang menarik tudung seorang wanita tua. Malangnya saya dihalakan pistol dan dijerkah untuk diam.

Kononya polis bertindak kerana khabar angin ada anggota polis mati. Khabar angin ini dibawa oleh agen – agen Bn sendiri. Polis sendiri bertindak kerana tertipu dengan agen Bn, polis dimangsakan. 
 
Umno Bn menipu dan ‘brainwash’ polis untuk menukar mereka supaya menjadi alat regim yang hilang pertimbangan. Polis perlu sedar hakikat ini, kalau bersalahpun saya tujukan kepada anggota atasan polis yang sedar dan bersekongkol dengan pemimpin regim memperkudakan anggota bawahan dilapangan. 
 
Najib Razak dan sepupunya Hishamuddin perlu mengambil tanggungjawab penuh terhadap apa yang terjadi.

Tarikh 28 April 2012 harus dikenang dengan sebagai Hari Rusuhan Polis yang memukul, melanggar, menangkap,memaki hamun, mencuri, merosakkan harta benda kerana diperalat dan diperdaya regim Bn. Selain itu tarikh itu harus dikenang sebagai hari kemerdekaan dan penyatuan rakyat dimana ia merupakan himpunan terbesar rakyat Malaysia perbagai latar belakang bersatu dalam menuntut kebaikan untuk negara tercinta.

Jika benar penganjur berniat jahat, bayangkan kekuatan 200,000 lebih orang kalau digunakan untuk berdepan dengan hanya 10,000 anggota polis pasti tidak mampu ditahan lagi. Namun itu bukan tujuannya. 
 
Jangan lari fokus mengenai sapa pecah pagar atau sebagainya… isu utamanya ialah jangan ada PRU sebelum senarai pemilih dibersihan, pembersihan SPR harus bermula dengan Ketua dan Timbalanya yang jelas ahli Umno harus letak jawatan.  
 
Mana ada dalam dunia pengendali pilihanraya anggota parti politik ?  
 
Bayangkan jika perlawanan bola sepak pengadil turun ke padang memakai jersey salah satu pasukan tentu kecoh stadium.

Sekian

che’GuBard
Solidariti Anak Muda Malaysia

Blog chegubard.

2 comments:

 1. Yang mana KPN nak ambil, orang awam takut pada polis kerana polis ganas dan kurang ajar atau orang awam hormat polis kerana polis adil dan bijaksana. Dalam BERSIH 3 aku tak nampak pun polis bertugas patuhi pada HTKPN. Aku bekas polis malu dengan kejadian ini.Ingat satu hari kita akan kembali seperti rakyat biasa, jangan tinggalkan setitik nila dalam susu sebelanga. Kesannya akan terpalit pada semua anggota polis. Panji panji kita Agong yang beri dan duit gaji kita setiap bulan dibayar dari cukai rakyat.Hormati hak rakyat jangan jadi samseng sampai rakyat takut pada kita, sampai rakyat cakap polis malaysia jahat. Pikir pikirkanlah wahai KPN.

  ReplyDelete
 2. ANONYMOUS 01:50AM ~ betul tu...
  aku juga ada sedara dan sepupu yang jadi polis..
  mereka yang tidak terlibat pun turut terpalit dengan insiden yang tidak sepatutnya berlaku tu...
  walaupun aku tahu pegawai polis juga manusia biasa dan ada juga yang mempunyai pendirian tersendiri dalam soal politik,tetapi dalam melaksanakan tugas,aku mengharapkan pegawai polis mengenepikan emosi kepartian mahupun sokongan kepada pemimpin tertentu...
  kalau nak tangkap.. tangkap sahaja,lepas digari masukkan ke dalam trak,janganlah dipukul sebegitu rupa...
  kita manusia... akan pasti kembali kepada Maha Pencipta jua...

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive