Rujukan Maklumat

PENYOKONG BN BUAT PROVOK JATUH MOTOR, DIBANTU UNIT AMAL

Saturday, 7 April 2012

PENDIDIKAN PERCUMA BOLEH DILAKUKAN - KOS PLKN LEBIH BESAR DARI PTPTN!!


Rancangan Pakatan Rakyat apabila mentadbir kerajaan Malaysia sekiranya menang pada PRU13 ini adalah memansuhkan PTPTN yang telah menyebabkan golongan anak muda terus menjadi penghutang sebaik sahaja menamatkan pengajian mereka..

Pemansuhan PTPTN ini mendapat tentangan dan bantahan dari UMNO yang mengatakan cadangan PR itu tidak relevan dan tidak boleh dilaksanakan..

Malah mereka menakut-nakutkan pembaca utusan dengan mengatakan negara akan muflis sekiranya PTPTN dimansuhkan dan pendidikan percuma kepada rakyat dilaksanakan..


Memang itulah kerja UMNO..
suka menakut-nakutkan rakyat bahawa negara ini akan muflis sekiranya kebajikan-kebajikan rakyat dilaksanakan..

Bagi aku...
sesuatu perancangan yang baik, akan berjaya jika ianya diuruskan oleh pentadbir yang baik...

Tetapi jika ianya diuruskan oleh orang yang tidak baik,kaki rasuah,kaki seleweng yang sememangnya tidak bersungguh menyelesaikan masalah rakyat,mereka tidak akan mampu melaksanakan atau mereka tidak akan nampak jalan untuk melaksanakannya walaupun mereka ada perancangan yang baik... itulah yang berlaku kepada UMNO..


Dan ini bukan kali pertama UMNO memainkan propaganda semacam ini..
 
Dulu..
semasa Pilihanraya 2008 (PRU12)..
UMNO mengatakan bahawa negeri Selangor akan muflis dan bangkrap selepas 6 bulan sekiranya pemberian air 20 meter padu (bersamaan RM11/sebulan) dilaksanakan..


Tetapi apa yang membuatkan UMNO semakin gusar adalah,selepas 4 tahun pemberian 20 meter padu ini diberikan secara percuma,Selangor tidak pula bangkrap atau muflis...

Mari lihat pula kenyataan Pesuruhjaya Pas Negeri Sembilan mengenai PTPTN dan kos PLKN..

Kos pelatih PLKN lebih besar dari pinjaman PTPTN

SEREMBAN, 6 April: Kerajaan lebih besar membelanjakan wang rakyat untuk menampung kos melatih pelajar di Pusat Latihan Khidmat Negara (PLKN) berbanding dengan kos memberikan pinjaman melalui PTPTN.

Ini kerana kerajaan telah membelanjakan sebanyak RM6,931 bagi seorang pelatih untuk menamatkan kursus yang mengambil masa 3 bulan di PLKN.

Sedangkan untuk ijazah pertama, PTPTN hanya memberikan pinjaman RM7,000 setahun manakala diploma hanya RM5,000 setahun.

Demikian kata Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Taufek Abdul Ghani (gambar atas) yang mengulas kenyataan kerajaan baru-baru ini.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Zahid Hamidi baru-baru ini memaklumkan, seramai 629,052 pelatih PLKN direkodkan sehingga 29 Februari lepas.

Beliau menambah sebanyak RM4.36 bilion telah dibelanjakan untuk PLKN sejak dilaksanakan.

Berdasarkan angka itu, kata Taufek,  kos untuk seorang pelatih PLKN selama 3 bulan yang diberi percuma adalah bersamaan dengan kos pembiayaan pinjaman PTPTN seorang mahasiswa peringkat ijazah selama 1 tahun.

Jumlah RM4.36 bilion itu pula, katanya, boleh menampung kos pembiayaan pinjaman PTPTN untuk seramai 622,857 orang mahasiswa serta mahasiswi ijazah pertama di IPTA selama setahun.

Kenyataan beliau dipercayai untuk mewajarkan cadangan Pakatan Rakyat untuk memansuhkan PTPTN dan memberikan pendidikan percuma kepada rakyat negara ini.

Antara tunggak utama perbelanjaan pelajar IPTA adalah yuran pelajaran, asrama dan makan.


Sumber :- Harakahdaily.

2 comments:

 1. 请远离马华党员 叶金福!

  敬爱的马华公会中央领导層,
  现在世界各先进国都盡力保存佛教的文化和保护佛教的僧侶,但马华公会鹅唛區会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook, MCA Gombak Chairman) 却反其道而行, 帶一般流垊到佛教埾地(SAMNAK SAMBODHI THAI BUDDHIST TEMPLE, NO: 19 JALAN 38 TAMAN DESA JAYA KEPONG 52100 KUALA LUMPUR, MALAYSIA)試圄摧毁佛教文化, 挑衅和打架, 并电招警方人員要扣留佛寺沙彌, 这种不按佛教條规, 軽视佛教精神的行动, 对世界佛教信徒实有侮辱之举, 的确令人不敢恭维.

  除此之马华公会鹅唛區会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook, MCA Gombak)也利用杖势, 連众人朝拜的印度廟TAMAN DAYA, KEPONG, KUALA LUMPUR 放火燒毁把土地佔为已有, 马华公会鹅唛區会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook, MCA Gombak Chairman)这种冒犯宗教的不良行为, 已引起廣大的大马人民愤怒而不满, 所以, 在耒屇的大选, 希望马华公会的中央领神, 能深明大義, 对此娄党员, 最好疏薳距离, 以免影响选票, 造成马华公会大大的败北, 遗恨江山此致, 并祝安康, 工作快乐.

  ReplyDelete
 2. YIP KUM FOOK (MCA GOMBAK CHAIRMAN) MAKES BUDDHIST & MCA SHAMEFUL!


  敬爱的马来亚佛总理事先生Buddhist Maha Vihara, Brickfields, Kuala Lumpur, Malaysia佛寺理事先生以及佛教信徒.

  自从Yip Kum Fook (MCA Gombak Chairman)当任主席, 有预谋的迫走本地和尚(吉兰丹), 而遠聘缅甸和尚, 当任主持之后Samnak Sambodhi Thai Buddhist Temple No: 19 Jalan 38 Taman Desa Jaya, Kepong 52100 Kuala Lumpur, Malaysia(暹廟)就一直发生种种的是是非非, 以引起方民間議論纷纷.

  其因是Yip Kum Fook (MCA Gombak Chairman)所领导的理事会, 勾结外耒的缅甸和尚, 以啇業経营, 不依佛法的精神办事, 只借宗教之名捞取权和私利所引起………. 最近又自行一套商业手法, 规定任和人, 若想出家当和尚修道者, 必先供给RM400大元, 否则免谈. 這种啇業手法, 已引起广大的信徒愤怒而不满.

  Samnak Sambodhi Thai Buddhist Temple (暹廟)是佛总之联会, 而身佛堂之主席Yip Kum Fook (MCA Gombak Chairman)不以佛陀的教誨, 修心養性, 却反其道而行, 接着权势, 无悪不做, 三妻四妾, 骗财骗色, 破坏別人的家庭.....现在他的排聞满天飞, 不但给佛寺帶耒不好的名声, 也間接的耻辱佛教信仰者.

  所从我们祈望马来亚佛总与Buddhist Maha Vihara, Brickfields, Kuala Lumpur, Malaysia理事同仁, 给以关注, 共創義举, 维护佛法

  此致, 并
  祝安康, 工作愉快.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive