Rujukan Maklumat

PENYOKONG BN BUAT PROVOK JATUH MOTOR, DIBANTU UNIT AMAL

Wednesday, 8 February 2012

LGE GESA TUBUH SURUHANJAYA DIRAJA SIASAT PROTON RUGI RM3.4 BILION


Lim Guan Eng hari ini menggesa Suruhanjaya Siasatan DiRaja ditubuhkan bagi menyiasat dakwaan Tun Mahathir bahawa Proton Holdings mengalami kerugian RM3.4 bilion..

Dalam kenyataan tersebut....
Mahathir juga menyatakan bahawa pengurusan Proton yang lemah adalah penyebab kepada kerugian yang dialami oleh proton....

FMT
Beliau menerangkan bahawa....
Dr Mahathir juga menambah bahawa kerugian yang dialami juga disebabkan oleh penjualan MV Augusta kepada sebuah syarikat yang tidak dikenali bernama Gevi SpA pada tahun 2006 dengan harga 1 Euro, sungguhpun Proton telah membelanjakan lebih RM300 juta untuk pegangan sebanyak 57%.


“Berikutan penjualan MV Augusta oleh Proton, BMW telah membayar 93 juta Euro atau RM446 juta pada waktu yang sama untuk pegangan satu pertiga saham dari MV Augusta. 

Harley Davidson pula membeli baki pegangan MV Augusta untuk USD109 juta atau RM360 juta pada waktu itu.


“Dalam kata lain, syarikat yang dijual oleh Proton pada harga 1 Euro atau RM4.80, telah dijual semula kepada BMW dan Harley Davidson pada harga berjumlah RM800 juta.

Lim menggesa supaya Suruhanjaya Siasatan DiRaja ditubuhkan  untuk menyiasat salah-urus Proton dan kerugian berbilion ringgit yang dialami sepanjang waktu ini...

Terutamanya kerugian berjumlah RM3.4 bilion dalam bentuk simpanan tunai. 

Ini adalah satu perkara serius, memandangkan Proton adalah pengeluar kereta nasional.


Siasatan haruslah menentukan sama ada kerajaan boleh mengurangkan kerugian dengan menggulung syarikat Proton secepat mungkin, atau mengambil risiko kerugian yang lebih besar seperti yang terjadi dalam perjanjian MV Augusta.


Ujar beliau, “ini adalah satu keputusan yang sangat penting yang mesti dikaji dalam siasatan tersebut kerana rakyat Malaysia pastinya tidak mahu Proton terus kerugian.


“Siasatan juga mesti melihat sama ada Khazanah Nasional, badan pelaburan kerajaan Malaysia, mendapat harga yang baik apabila ia menjual pegangan 42.7% dalam Proton kepada DRB-Hicom Bhd,” katanya.

“Siasatan juga mesti melihat sama ada Khazanah Nasional, badan pelaburan kerajaan Malaysia, mendapat harga yang baik apabila ia menjual pegangan 42.7% dalam Proton kepada DRB-Hicom Bhd,” katanya.


Pembayar cukai rugi

Khazanah telah menjual pegangannya pada harga RM1.3 bilion atau RM5.50 satu saham, iaitu separuh daripada nilai ‘book value’ Proton iaitu RM9.81 satu saham dan juga nilai asal yang dibayarnya iaitu RM8 satu saham.


Tegas Guan Eng, “sekali lagi, ini adalah satu contoh pengendalian buruk kerajaan yang mengakibatkan kerugian kepada pembayar cukai.”


Katanya, salah seorang individu yang bertanggungjawab membina simpanan tunai Proton sehingga berjumlah RM4 bilion ialah Tengku Mahaleel.


“Oleh yang demikian, kami mencadangkan supaya Tengku Mahaleel menjadi salah seorang ahli panel siasatan memandangkan beliau lebih memahami isu tersebut,” katanya.

Semalam akhbar New Straits Times melaporkan Dr Mahathir berkata bahawa Proton Holdings telah kehilangan sejumlah besar simpanan tunainya dari nilai RM4 bilion kepada jumlah yang begitu rendah sebanyak RM600 juta untuk menampung kerugian syarikat.

Kalau Proton buat kereta berkualiti tinggi..
pasti dapat menarik ramai pembeli...

Kini,minda rakyat sudah berubah..
semua mahukan kualiti..
termasuklah pentadbiran dari kerajaan yang berkualiti dan amanah seperti pakatan Rakyat..

1 comment:

  1. 请远离马华党员 叶金福!

    敬爱的马华公会中央领导層,
    现在世界各先进国都盡力保存佛教的文化和保护佛教的僧侶,但马华公会鹅唛區会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook, MCA Gombak Chairman) 却反其道而行, 帶一般流垊到佛教埾地(SAMNAK SAMBODHI THAI BUDDHIST TEMPLE, NO: 19 JALAN 38 TAMAN DESA JAYA KEPONG 52100 KUALA LUMPUR, MALAYSIA)試圄摧毁佛教文化, 挑衅和打架, 并电招警方人員要扣留佛寺沙彌, 这种不按佛教條规, 軽视佛教精神的行动, 对世界佛教信徒实有侮辱之举, 的确令人不敢恭维.

    除此之马华公会鹅唛區会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook, MCA Gombak)也利用杖势, 連众人朝拜的印度廟TAMAN DAYA, KEPONG, KUALA LUMPUR 放火燒毁把土地佔为已有, 马华公会鹅唛區会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook, MCA Gombak Chairman)这种冒犯宗教的不良行为, 已引起廣大的大马人民愤怒而不满, 所以, 在耒屇的大选, 希望马华公会的中央领神, 能深明大義, 对此娄党员, 最好疏薳距离, 以免影响选票, 造成马华公会大大的败北, 遗恨江山此致, 并祝安康, 工作快乐.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive