Rujukan Maklumat

PENYOKONG BN BUAT PROVOK JATUH MOTOR, DIBANTU UNIT AMAL

Sunday, 2 October 2011

MTUC TETAP AKAN BERPIKET DI PARLIMEN PADA ISNIN INI (3 OCT.)


MTUC akan berpiket pada hari isnin 3 October 2011 ini...
MTUC akan berpiket diluar Parlimen pada jam 11 pagi sempena bermulanya sidang parlimen pada hari tersebut..

Piket itu mahu diadakan kerana MTUC tidak berpuashati dengan hasrat kerajaan yang mahu membuat pindaan ke atas Akta Kerja 1955.

terdapat dua isu disini...

Pertamanya...
MTUC mendakwa sekiranya Rang Undang-undang Kerja diluluskan,ianya didakwa akan merugikan kaum pekerja kerana ianya akan membolehkan sistem kontraktor pekerja, yang pernah digunakan sebelum negara merdeka, diamalkan kembali...
ia akan merugikan pekerja dari segi kebajikan mereka dan menjejaskan masa depan pergerakan kesatuan sekerja di negara ini.

Keduanya...
MTUC mendakwa,Kementerian mahu membentangkan rang undang-undang Kerja (Pindaan) 2010 ini di Parlimen walaupun ianya tidak dibincangkan di NLAC (Majlis Penasihat Buruh Kebangsaan)..
Majlis ini mewakili tiga pihak..
iaitu Kerajaan,Majikan dan Pekerja..

Kementerian tidak pernah membentangkan pindaan ini di NLAC. Sekarang mereka cuba nak bentang di Parlimen. Ini tidak adil. Kami tidak tahu apa-apa, apa yang berlaku,” kata Setiausaha Agung MTUC Abdul Halim Mansor..
Menurut beliau lagi..
dalam pertemuan dengan Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S Subramaniam sebelum ini, Menteri telah memberi jaminan kepada MTUC bahawa rang undang-undang buruh termasuk Rang Undang-undang Kerja tidak akan dibawa ke Parlimen tanpa perbincangan selanjutnya dalam Majlis Penasihat Buruh Kebangsaan (NLAC), yang hanya diaktifkan 2 minggu lepas..


Sekiranya sistem kontraktor dilakukan,maka golongan pekerja akan mengalami kerugian dalam jangka masa yang panjang,kebajikan mereka akan terabai..

Presiden MTUC Mohd Khalid Atan berkata, MTUC bersedia untuk berhadapan dengan kesan daripada tindakan mereka termasuk kemungkinan halangan daripada pasukan polis. 

“Kami dari MTUC, mewakili pekerja, demi hak pekerja... biarkan mereka adakan piket. Kami akan tetap hadir di sana (Parlimen),” katanya lagi.
 
Nak lindungi kebajikan pekerja pun susah dizaman sekarang ni..

1 comment:

 1. 请远离马华党员 叶金福!

  敬爱的马华公会中央领导層,
  现在世界各先进国都盡力保存佛教的文化和保护佛教的僧侶,但马华公会鹅唛區会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook, MCA Gombak Chairman) 却反其道而行, 帶一般流垊到佛教埾地(SAMNAK SAMBODHI THAI BUDDHIST TEMPLE, NO: 19 JALAN 38 TAMAN DESA JAYA KEPONG 52100 KUALA LUMPUR, MALAYSIA)試圄摧毁佛教文化, 挑衅和打架, 并电招警方人員要扣留佛寺沙彌, 这种不按佛教條规, 軽视佛教精神的行动, 对世界佛教信徒实有侮辱之举, 的确令人不敢恭维.

  除此之马华公会鹅唛區会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook, MCA Gombak)也利用杖势, 連众人朝拜的印度廟TAMAN DAYA, KEPONG, KUALA LUMPUR 放火燒毁把土地佔为已有, 马华公会鹅唛區会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook, MCA Gombak Chairman)这种冒犯宗教的不良行为, 已引起廣大的大马人民愤怒而不满, 所以, 在耒屇的大选, 希望马华公会的中央领神, 能深明大義, 对此娄党员, 最好疏薳距离, 以免影响选票, 造成马华公会大大的败北, 遗恨江山此致, 并祝安康, 工作快乐.

  Sponsors by Lawrence Tan Subang.....

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive