Rujukan Maklumat

PENYOKONG BN BUAT PROVOK JATUH MOTOR, DIBANTU UNIT AMAL

Monday, 3 October 2011

ISTANA NEGARA,ISTANA BUCKINGHAM DAN WHITE HOUSE.


Istana Negara yang baru sudah siap....
harganya telah mencecah lebih RM800 juta..
dari RM400 juta naik kepada RM800 juta...
walaupun ramai yang pelik lagi hairan lagi ajaib bagaimana kos boleh naik sampai tahap macam tu...
tetapi bagi aku sikit pun tak pelik...

Bagi diri aku sendiri...
kalau harga tender RM400 juta,dan setelah siap harganya masih lagi sama RM400 juta..
itu barulah bagi aku memang pelik yang teramat sangat...

sebab aku lahir di negara Malaysia.. 
tu sebab aku tak pelik,lagipun aku memang tahu pemerintah adalah United Malays No Otak... 
jadi keadaan macam tu aku memang tak akan pelik...
kita yang pilih pemimpin yang jenis macam tu,kita nak buat macam mana ye tak...
Lagipun info yang aku terima, perabut didalam Istana tersebut diimport dari Eropah.. 
maunya tak jadi mahal...
itu kalau korang nak tahu,tidak termasuk dengan kos pembinaan jalan dari Jalan Duta tu...


Bila aku tengok Istana Negara yang baru ni, aku terfikir tentang 2 tempat sahaja dalam dunia ni....
adakah dua tempat ni pun akan berpindah ataupun dibangunkan banggunan baru...?


Yang pertama yang ada dalam kepala aku adalah Istana Buckingham....
dan yang kedua adalah White House....

Istana Buckingham dulu
Istana Buckingham dibina pada tahun 1705 yang pada mulanya dibina untuk Duke of Buckingham.. 
Istana ini sudah beberapa kali di ubahsuai,sama jugak macam Istana Negara yang juga sudah beberapakali diubahsuai.... 

Istana Buckingham kini
Istana Buckingham akhirnya menjadi Istana diraja rasmi raja British pada tahun 1837
Walaupun selepas beratus tahun, Istana tersebut masih digunakan sehingga kini... 
Kerajaan British tak ada rancangan nak bina Istana yang baru pun...








white house dulu..
White House pulak dibina pada tahun 1792,juga sudah beberapakali diubahsuai...
white house kini..
White House secara rasminya digunakan sebagai kediaman rasmi Presiden Amerika pada tahun 1800,yang mana Presiden kedua Amerika John Adams adalah Presiden Amerika yang pertama menghuni White House... 
Usianya sudah beratus tahun,tetapi Amerika sangat berbangga dengan White House mereka... 
dan sama juga seperti Istana Buckingham,White House tiada cadangan untuk diganti dengan bangunan yang baru....










OK meh kita tengok pulak Istana Negara yang lama....
Istana Negara ni mula-mula dibina pada tahun  1928,pada waktu itu ianya hanyalah sebuah Banglow yang berharga RM150,000.. (pada waktu itu)..

banglow ini diubahsuai beberapa kali sebelum menjadi Istana Negara...dan Yang di-Pertuan Agong yang pertama, Tuanku Abdul Rahman Tuanku Muhammad merupakan penghuni yang pertama mendiami Istana Negara pada tahun 1957.. 
jadi Istana Negara hanyalah digunakan secara rasmi sejak 54 tahun yang lalu...

Sekarang kita sudah ada Istana negara yang baru yang berharga RM800juta lebih...
meh kita tengok sikit gambarnya..










Sumber gambar istana.. sungai derhaka

errr... berapa ramai lagi rakyat yang bergaji dibawah RM800 ek..?


6 comments:

  1. Patutlah rakyat tak dapat gaji minimum RM1000+!! Duit negara dah abis!!

    ReplyDelete
  2. kalau 811 juta tu diberikan kepada orang miskin,ramai yang dapat dibantu..

    ReplyDelete
  3. Dan kalau tak silap saya, kos perbelanjaan utk membina Istana Negara yg baru ini bukanlah kehendak Yang Di Pertuan Agong skrg... Ianya dibuat oleh orang2 dlm pentadbiran BN... Dan sejumlah besar RM800 juta dipercayai ada sebab-musababnya yg terntentu dan ada yg khuatir ramai kroni BN ambik kesempatan "untung atas angin"... Wallahu A'lam...

    ReplyDelete
  4. 请远离马华党员 叶金福!

    敬爱的马华公会中央领导層,
    现在世界各先进国都盡力保存佛教的文化和保护佛教的僧侶,但马华公会鹅唛區会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook, MCA Gombak Chairman) 却反其道而行, 帶一般流垊到佛教埾地(SAMNAK SAMBODHI THAI BUDDHIST TEMPLE, NO: 19 JALAN 38 TAMAN DESA JAYA KEPONG 52100 KUALA LUMPUR, MALAYSIA)試圄摧毁佛教文化, 挑衅和打架, 并电招警方人員要扣留佛寺沙彌, 这种不按佛教條规, 軽视佛教精神的行动, 对世界佛教信徒实有侮辱之举, 的确令人不敢恭维.

    除此之马华公会鹅唛區会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook, MCA Gombak)也利用杖势, 連众人朝拜的印度廟TAMAN DAYA, KEPONG, KUALA LUMPUR 放火燒毁把土地佔为已有, 马华公会鹅唛區会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook, MCA Gombak Chairman)这种冒犯宗教的不良行为, 已引起廣大的大马人民愤怒而不满, 所以, 在耒屇的大选, 希望马华公会的中央领神, 能深明大義, 对此娄党员, 最好疏薳距离, 以免影响选票, 造成马华公会大大的败北, 遗恨江山此致, 并祝安康, 工作快乐.

    Sponsors by Lawrence Tan Subang.....

    ReplyDelete
  5. Ven. Dr Ashin Indaka from Myanmar charged rm400 per who want to be monk at SAMNAK SAMBODHI TAMAN DESA JAYA BUDDHIST TEMPLE...ANYONE GO THERE, MUST CAREFUL...THIS IS MAKE BUDDHIST SHAMEFUL...

    We would like inform to all committees of SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE, No: 19 Jalan 38 Taman Desa Jaya, Kepong, Kuala Lumpur, Malaysia. There are so many Myanmar condemnations about when anyone wants to become the monks, who chief monk requests them to pay about RM400.00 per head.

    This is one of crushing shame and exploitation because may be that cost high for Myanmar, also this is one kind of business system in Buddhist, all of us must think in correctly, Buddha went to became a monk with free of charge and he practiced to attain Enlightenment without any cent of dollar to spend, sometimes needed to referred from the Buddha times.

    Buddhist Temple in Malaysia 100% supported by public. The committees of Temple, they worked as voluntary and take care of Temple with organized but in Temple not allowed to played politic because in Temple must be clean and welcome all everyone.

    Recently, do bad and good must careful because everything's huge complaint in Internet, about Buddhist teaching a lot of at Internet, sometimes we can't tell lie to the others one. We must help Myanmar people as they came to Malaysia to work, earn money and save money for their family at home.

    We are Malaysia Buddhist must help Myanmar Buddhist, not to cheated them because they came to our country to work, we must show our good quality and our good Buddhist. Not like some committees members cheated money Myanmar monks; this is very bad Malaysia Buddhist.

    Hope YIP KUM FOOK (MCA GOMBAK) realizes himself, now many people know in what he done for Buddhist, Buddhist Kamma will attack to everyone, if they do bad or good.
    FORWARD BY PANCHAN-KYAIK

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive