Rujukan Maklumat

PENYOKONG BN BUAT PROVOK JATUH MOTOR, DIBANTU UNIT AMAL

Friday, 12 August 2011

PERANTAU : JANGAN BIAR WARGA ASING TENTUKAN KEPUTUSAN PILIHANRAYA


Betul juga kata Perantau... jangan kita benarkan negara kita ni ditentukan halatujunya oleh warga asing...      
 
 Setiausaha Persatuan Anak Terengganu di Perantauan (Perantau), Suhaimi Embong terkejut dengan pendedahan Jabatan Pilihanraya PAS Terengganu berjaya mengesan 5,006 bangsa asing kebanyakannya berketurunan Myanmar sebagai pengundi di beberapa kawasan utama negeri itu dalam sebuah akhbar harian semalam.

Beliau mengulas kenyataan Mohd Abdul Wahid Endut, Pesuruhjaya PAS Terengganu yang mendakwa jumlah pengundi asing yang begitu ramai dimasukkan ke dalam satu-satu Dun dipercayai bagi memenangkan Umno dan Barisan Nasional.

Abdul Wahid menyebut, daripada 5,006 pengundi terbabit yang berjaya dikesan pihaknya, 1,239 terdapat di Dun Kijal dan 529 di Air Putih khususnya di Cheneh Baru serta beberapa kawasan lain.

“Kami Perantau, berharap Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) menyemak segera perkara ini dan tidak membiarkan keturunan asing menentukan keputusan sesuatu pilihan raya di negeri kita ini.

"Cukuplah peristiwa pilihan raya 2004 lalu yang mana keputusannya dipertikaikan oleh rakyat menyebabkan kewibawaan SPR tercalar teruk. 

(Sudah tentu) mereka (SPR) boleh betulkan semula dalam sistem (daftar pemilih) kerana mereka yang berkuasa ke atas Semak Daftar Pemilih SPR tersebut,” katanya.

Sebelum ini, Pakatan Rakyat telah mendedahkan pelbagai bukti kepincangan dalam daftar pemilih SPR, termasuk kewujudan pengundi yang berumur lebih 100 tahun.

SPR juga mencipta sejarah apabila mendaftarkan sebuah kampung yang diberi nama ‘Kg Baru’ sebagai pengundi, yang tidak ada dalam data Jabatan Pendaftaran Negara, sebelum membetulkan rekod itu beberapa jam kemudian.

Terbaru, beberapa pengundi dikesan memiliki dua nombor kad pengenalan yang berlainan dan mempunyai kelayakan mengundi di dua tempat berbeza  sepertimana  dalam daftar pemilih SPR.

Menurut Suhaimi, rakyat Terengganu hanya perlukan satu pilihan raya yang bersih dan adil.

"Rakyat Terengganu telah matang dan mereka bijak menilai apa yang diperlukan demi masa depan negeri Terengganu yang dicintai," katanya.
No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive