Rujukan Maklumat

PENYOKONG BN BUAT PROVOK JATUH MOTOR, DIBANTU UNIT AMAL

Saturday, 6 August 2011

GAZA : MENAFIKAN TUDUHAN UMNO BAHAWA PAS TIADA SUMBANGANBukan nak mempolitikkan isu kemanusiaan ni..
tetapi perlu jugalah aku ketengahkan apa yang wakil Pas lakukan di peringkat antarabangsa.. 

ini supaya dapat menjawab tohmahan UMNO bahawa Pas tidak melakukan apa-apa untuk membantu saudara Islam di Gaza..
kadang-kadang penerangan itu perlu...

sumbangan ini dilakukan dalam keadaan penduduk Gaza amat memerlukan bantuan,selepas disekat dan dikepung oleh israel dan sumbangan ini juga sangat-sangat disyukuri oleh penduduk Gaza..

manakala penduduk israel pula,mereka juga  mensyukuri sumbangan UMNO kepada Yahudi APCO sebanyak RM147 juta dalam tempoh dua tahun lepas...


(Gambar: Anggota misi bergambar selepas menyediakan makmal komputer di sebuah sekolah menengah di Khan Younis)
KUALA LUMPUR, 6 Ogos: Walaupun pelbagai rintangan dihadapai untuk sampai ke sempadan Rafah, pasukan Misi ke Gaza anjuran Muslim Care Malaysia berjaya memasuki Gaza bagi menghantar bantuan sempena Ramadhan pada 28 Ogos 2011.

Zulkefli Mohd Nani, Ketua Misi ke Gaza merangkap Timbalan Presiden Muslim Care Malaysia memaklumkan bahawa Muslim Care juga menyediakan prasarana dan peralatan bagi menubuhkan sebuah kilang roti bagi membangunkan ekonomi muslimah di Gaza sewaktu misi tersebut.

Misi itu turut disertai :-
  1. Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad
  2. Presiden Muslim Care Mat Arifin Ismail
  3. anggotanya Zakaria Abdul Latif
  4. Hj Zulkifli Wahijan
  5. Ust Reduan Md Nor
  6. Halim Redzuan
  7. Ahmad Safuan Ujar, kesemuanya dari Muslim Care
  8. wakil PAS Selangor Izham Hashim 
  9. Zahari dari Cakna Palestin.
Mereka bertolak ke gaza bermula 27 Julai lalu dan selamat pulang ke tanah air 2 Ogos lalu.

Sewaktu di Gaza, misi turut berpeluang mengadakan kunjungan hormat kepada Perdana Menteri Ismail Haniyeh dan bertemu dengan 11 ahli parlimen Gaza.

Di samping itu, misi ini turut menyediakan sebuah makmal komputer untuk sebuah sekolah menengah di Khan Younis yg tidak pernah mempunyai makmal komputer di sekolah tersebut sebelum ini.

Disamping itu anggota misi juga telah berjumpa sendiri anggota keluarga yang ada dikalangan ahli keluarga mereka sedang dipenjarakan di penjara Israel.


Menurut Zulkefli Nani, mereka dimaklumkan bahawa ada diantara tahanan tersebut yang telah 34 tahun dipenjarakan di Israel, lebih lama dari Neson Mandela yang dipenjarakan selama 29 tahun... (tak dapat aku nak bayangkan...)

Selain itu pasukan misi ini juga turut memberikan bantuan kewangan dan makanan kepada anak-anak yatim, ibu-ibu tinggal serta warga miskin di Gaza di mana misi ini telah pergi terus ke rumah-rumah warga miskin bagi menyampaikan bantuan tersebut.

Dengan sumbangan yang telah diberikan oleh penderma melalui Muslim Care, mereka juga mengadakan majlis berbuka puasa selama 7 hari dianjurkan di masjid-masjid di sekitar Gaza dengan sumbangan tersebut.

Selain itu juga masyarakat dan kanak-kanak yg kurang berkemampuan juga akan diberikan pakaian baru sebelum Aidil Fitri nanti melalui sumbangan yang dihulurkan Muslim care.

Menurut Zulkefli lagi, walaupun sempadan Rafah dikatakan telah dibuka oleh Kerajaan Mesir, hakikatnya sekatan ke atas Gaza masih berterusan dan umat Islam masih terus dihimpit kemiskinan di Gaza.

Beliau menegaskan bahawa bantuan kepada umat Islam di Gaza mesti diteruskan kerana "humanitarian aide" dari NGO luar ini adalah penghubung nyawa bagi ramai warga miskin.

Di Gaza, Muslim Care telah menandatangani perjanjian dengan Emaar Association sebuah NGO kebajikan yg akan melaksanakan beberapa program bagi pihak Muslim Care di Gaza kelak.

Untuk perancangan seterusnya, Muslim Care berhasrat membina sebuah Masjid di sebuah kawasan penduduk miskin berdasarkan permintaan umat Islam di sana dan juga mencari dana bagi membaiki rumah keluarga-keluarga dhoif di Gaza, Palestin.
Sebanyak USD180,000 diperlukan bagi menjayakan bantuan seterusnya.

Kepada mereka yang mahu memberi sumbangan kepada rakyat palestin, bolehlah berbuat demikian melalui;- 
 
Tabung Muslim Care melalui Akaun Maybank Muslim Care (Viva Palestina)  5644-902-111-59.

sumber

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive