Rujukan Maklumat

PENYOKONG BN BUAT PROVOK JATUH MOTOR, DIBANTU UNIT AMAL

Friday, 29 July 2011

BERSIH 2.0 BERI TEMPOH 3 BULAN KEPADA SPR.


SPR di berikan tempoh 
selama 3 bulan dari sekarang untuk :~
 • Membersihkan senarai pengundi
 • Mereformasikan undi pos
 • Penggunaan dakwat kekal
 • Tempuh berkempen selama 21 hari
4 tuntutan ini adalah sebahagian dari 8 tuntutan BERSIH 2.0,oleh kerana SPR banyak sangat cekadaknyer..
maka BERSIH 2.0 memberikan peluang kepada SPR untuk melaksanakan 4 dari 8 tuntutan ini dalam tempoh 3 bulan dari sekarang..

4 tuntutan ini dibuat memandangkan SPR sebelum ini banyak sangat songeh nyer dengan memberikan alasan bahawa dia tidak mempunyai kuasa untuk menggubal undang2..

jadi jalan tengah yg diambil oleh BERSIH 2.0 adalah meminta SPR melakukan perubahan dan melaksanakan tuntutan 4 perkara tersebut yang sememangnyer berada di bawah kuasa SPR tanpa perlu menggubal undang-undang baru...

semua 4 perkara tersebut boleh dilakukan oleh SPR sendiri...
jadi lepas ni apakah pula alasan bodoh PR..? 
adakah mereka akan memberikan alasan bahawa bulan puasa dah semakin hampir.. staff2 SPR lapar dan tidak dapat membuat kerja..?  

tengok pada sikap SPR sebelum ini ada kemungkinan alasan itu akan digunakan jugak... hehehe...alahaiii...

Jurucakap Maria Chin Abdullah berkata:
“Kita mahu bergerak ke hadapan. Bola kini berada dalam gelanggang SPR dan mereka perlu respons sekarang," katanya. 

Maria menyifatkan SPR tidak mengambil pendekatan proaktif untuk mencapai persetujuan dalam rundingan dengan pihak Bersih 2.0.

Malah katanya, sehingga kini suruhanjaya itu lebih gemar memberi pelbagai alasan seolaholah cuba melindungi pihak berkepentingan.

Menurut beliau, SPR mempunyai kuasa untuk merombak sebarang peruntukan yang diyakini dapat menambahbaikkan sistem pilihan raya di negara ini memandangkan agensi itu terletak di bawah kuasa Majlis Raja-Raja.

Sehubungan dengan itu Maria berkata, Bersih 2.0 bersedia untuk mengeadakakan pertemuan semula dengan SPR sekiranya suruhanjaya itu berhasrat untuk mempertimbangkan empat tuntutan utama yang dinyatakan.

Baru-baru ini, ada individu daftar dua kali menggunakan kad pengenalan sama.

“Kita juga ada bukti di mana kad pengenalan baru dan lama digunakan untuk mengundi. Ini menunjukkan SPR sebenarnya tidak membersihkan senarai pengundi. Jadi kalau ini berterusan ia memberi impak buruk kepada kerajaan sekarang," katanya.

nak tengok antara perkara yang membuatkan rakyat marah..? baca disini..

2 comments:

 1. YIP KUM FOOK (MCA GOMBAK CHAIRMAN) MAKES BUDDHIST & MCA SHAMEFUL!


  敬爱的马来亚佛总理事先生Buddhist Maha Vihara, Brickfields, Kuala Lumpur, Malaysia佛寺理事先生以及佛教信徒.

  自从Yip Kum Fook (MCA Gombak Chairman)当任主席, 有预谋的迫走本地和尚(吉兰丹), 而遠聘缅甸和尚, 当任主持之后Samnak Sambodhi Thai Buddhist Temple No: 19 Jalan 38 Taman Desa Jaya, Kepong 52100 Kuala Lumpur, Malaysia(暹廟)就一直发生种种的是是非非, 以引起方民間議論纷纷.

  其因是Yip Kum Fook (MCA Gombak Chairman)所领导的理事会, 勾结外耒的缅甸和尚, 以啇業経营, 不依佛法的精神办事, 只借宗教之名捞取权和私利所引起………. 最近又自行一套商业手法, 规定任和人, 若想出家当和尚修道者, 必先供给RM400大元, 否则免谈. 這种啇業手法, 已引起广大的信徒愤怒而不满.

  Samnak Sambodhi Thai Buddhist Temple (暹廟)是佛总之联会, 而身佛堂之主席Yip Kum Fook (MCA Gombak Chairman)不以佛陀的教誨, 修心養性, 却反其道而行, 接着权势, 无悪不做, 三妻四妾, 骗财骗色, 破坏別人的家庭.....现在他的排聞满天飞, 不但给佛寺帶耒不好的名声, 也間接的耻辱佛教信仰者.

  所从我们祈望马来亚佛总与Buddhist Maha Vihara, Brickfields, Kuala Lumpur, Malaysia理事同仁, 给以关注, 共創義举, 维护佛法

  此致, 并
  祝安康, 工作愉快.

  ReplyDelete
 2. SELAMAT MALAYSIA
  Ketua Pemuda Gombak MCA Yip Jiun Hann
  “U” Punya Bapa YIP KUM FOOK melakukan hal jahat, tipu wang orang, tipu WANITA, merosakan keluarga orang lain, makan duit Tokong………….telah membangkitkan orang ramai naik marah.
  “U” sepatut menasihat Bapa berkelakuan baik tetapi dengan dukacita sebaliknya “U” membangkitkan nama pemimpin Negara kita PM Najib Tun Razak dan Ketua MCA Dr chua Soi Lek pun bersama kelakuan mengapa orangramai tidak menyoalkan?
  “U” memang kurang ajar, sebagai seorang ketua pemimpin Pemuda MCA Gombak sepatutnya menjunjung pemimpin dan hormat Negara, bukan membusukan pemimpin dan menburokkan nama kebaikan Malaysia.
  Sekiranya “U” tak suka Negara Malaysia, lebih baik “U” dan Bapa “U” keluar Negera ini.
  Kita harap pemimpin kita mengambil tindakan kepada dia. Supaya nama kebaikan Malaysia dapat di pertahankan.
  Sekian, Terima Kasih.
  YANG BENAR,
  RAKYAT YANG SAYANGI MALAYSIA
  GOMBAK, SELANGOR

  SAVE MALAYSIA
  MCA Youth chief Gombak Yip Jiun Hann
  "U" Your father YIP KUM FOOK do evil, cheated money, deceit WOMEN, family confuses others, eat Temple money ............. Temple crowd are very angry.
  "U" should advise your father to do good things but with sadly "U" try to put bad name of our PM Najib Tun Razak and MCA chief Dr Chua Soi Lek , why people did not question it?
  "U" was rude, as head of MCA Youth leader should honour and respect our leaders, not try to destroy our leaders and make bad name of Malaysia.
  If "U" does not like Malaysia, the better "U" and your father can out of this Country.
  We expect our leaders to take action on him. So that the good name of Malaysia can be defended.

  Thank you,
  THE TRULY,
  People Who Love Malaysia
  Gombak

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive